بازیافت آب از فاضلاب
منابع آب شیرین در جهان محدود و آسیب پذیر می باشند. با بزرگ شدن شهرها و افزایش جمعیت آنها از یک سو و گسترش صنایع و کارخانه ها از سوی دیگر مسئله آلودگی محیط زیست و کمبود آب روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند.
با گسترش زندگی ماشینی و بعلت عدم توجه افراد به منافع همگانی، هر روز انواع بیشتری از آلودگی محیط زیست آدمیان و حیوانات را ناسالم تر و زندگی آنها را در معرض خطر جدی قرار می دهد.
کنترل کیفیت آب بویلر
درصد بالایی از بخار تولیدی در بویلر در کندانسور، مایع شده و دوباره به بویلر برگشت داده می شود. اما کمبود آب بویلر با آب ترمیمی جبران می شود. آب ورودی به بویلر را آب تغذیه می گویند. بنابراین کیفیت آب بویلر، بستگی زیادی به کیفیت آب تغذیه دارد.
آلاینده اثرگذار بر عملکرد رزین ها
بعضی از مواد موجود در آب می توانند مضر و آلاینده واحدهای تعویض یونی باشند. از این رو برای سلامتی کار واحدهای تعویض یونی بهتر است که این مواد مضر حذف یا بصورت بی ضرر درآیند. مهمترین این آلاینده ها عبارتند از :
pH آب خوراک ورودی به دستگاه آب شیرین کن فاکتور بسیار مهمی در کارکرد مناسب و مطلوب آن می باشد. تنظیم مقدار پی اچ خوراک و کنترل مستمر آن برای جلوگیری از تشکیل رسوب روی سطح غشاء و عدم هیدرولیز غشاء یک پارامتر حیاتی است.
آمونیاک ترکیبی بسیار خطرناک است زیرا موجب اختلال در تنفس آبزیان می شود. این ترکیب به راحتی داخل سلول ها نفوذ کرده و موجب افزایش pH و اختلال در عوامل حیاتی می گردد. یون آمونیوم منشأ نیتروژنی برای گیاهان آبی است بنابراین موجب افزایش رشد جلبک ها می گردد.
دیالیز چیست؟
دیالیز شامل جدا کردن مواد با توجه به اندازه یونی یا مولکولی آنها از یک غشاء با تراوایی انتخابی است. نیروی محرکه برای دیالیز اختلاف غلظت بین دو طرف غشاء میباشد.
میزان و شیوه تصفیه فاضلاب به ویژگیهای کیفی اولیه فاضلاب ورودی و الزامات موجود برای خروجی بستگی دارد. این خصوصیات بسته به ماهیت بصورت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی دسته بندی میشوند. علاوه بر آلودگیهای منابع آبی، فاضلاب شهری حاوی آلودگیهایی خواهد بود که در نتیجهی مصارف خانگی، تجاری و صنعتی هستند.
برای تأمین اکسیژن مورد نیاز باکتریها در حوض هوادهی فاضلاب معمولاََ از دو روش استفاده میشود: هوادهی مکانیکی و هوادهی تزریقی (حبابی).
فرایند لجن فعال یک روش تصفیه بیولوژیکی است که در آن از فعالیت میکروارگانیسمها در افزایش سرعت تجزیه مواد آلی موجود در فاضلاب استفاده میشود.
فناوری نانو به شناسایی، کنترل و تغییر خواص ترکیبات در مقیاس اتم و مولکول برمیگردد و نانوفیلتراسیون عبارت است از جداسازی تحت فشار ذرات با ابعاد بیش از 1 نانومتر ( 10 آنگستروم) و استفاده مجدد از آب.
فرآیند اولترافیلتراسیون چیست؟
اولترافیلتراسیون یک فرآیند فیزیکی برای بدست آوردن آب با خلوص بالا و SDI پایینتر که به دو روش Inside out و Outside outانجام می شود. در Inside out جریان آب در غشاء از داخل به بیرون است و در Outside out جریان آب در غشاء از بیرون به داخل است.
یک آشغالگیر متشکل از میلههای موازی است که به صورت عمودی یا در زاویه خاصی در کانال قرار دارد تا فاضلاب از آن عبور کرده و جامدات درشت متوقف شوند. اندازه جامدات جمع آوری شده در پشت میلهها تابع فاصله بین میلهها میباشد. فاصله بین میلهها برای متوقف کردن جامدات درشت 7-10 سانتیمتر و برای جامدات ریزتر 1-5 سانتیمتر میباشد. از آشغالگیرهای با فاصله بین میلهای زیاد در کانالهای بای پاس هنگامی که آشغالگیر با فاصله بین میلهای کم در حال تعمیر شدن است استفاده میشود و به صورت دستی تمیز میشوند. آشغالگیرهای اتوماتیک به طور مستقیم جامدات درشت را متوقف کرده و معمولاََ به صورت مکانیکی تمیز میشوند.
فاضلاب پس از ورود به تصفیهخانه، در مجموعهای از فرآیندها جریان پیدا میکند تا زائدات، حذف شده و پتانسیل بیماریزایی آن از بین برود. تعداد فرآیند ها و میزان تصفیه، معمولاً به استفاده های مورد انتظار از آبهای پذیرنده بستگی دارد. تصفیه مقدماتی اولین فرآیندی است که روی فاضلاب انجام گرفته و طی آن مواد درشت از فاضلاب جدا می شوند.
اگر در فرآیند لجن فعال اشکالی بروز کرد، سعی کنید اشکال را شناسایی کرده، علت آن را بیابید و بهترین راه حل ممکن را انتخاب کنید. از آنجا که فرآیند لجن فعال یک فرآیند زیستی و ممکن است به سه روز تا یک هفته و گاهی زمان بیشتری نیاز داشته باشد تا به اقدامات اصلاحی شما پاسخ دهد. پس از هر تغییر در فرآیند تصفیه، هفت روز یا بیشتر به سیستم فرصت دهید تا فرآیند را تثبیت کند.
بیوراکتور غشایی فناوری جدیدی در صنعت تصفیه فاضلاب و استفاده مجدد از آب می باشد که در دهه های اخیر جایگاه ویژه ای در صنعت تصفیه آب و فاضلاب پیدا کرده است. یکی از روش های کارامد در تصفیه فاضلاب صنعتی و تصفیه فاضلاب بهداشتی روش MBR می باشد. MBR بطور کلی به سیستمهایی گفته می شود که در آنها تصفیه بیولوژیکی با فیلتراسیون غشایی ترکیب شده است. در این سیستم، فیلتراسیون غشایی جایگزین فرایندهای ته نشینی، فیلترشنی و گندزدایی شده است.
از موقع بکارگیری راکتورهای با جریان پیوسته و استفاده از انواع فرایند لجن فعال در تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی ورم کردن یا حجیم شدن (بالکینگ) لجن یکی از مشکلات مهمی بوده است که تصفیه ی بیولوژیکی مواد زائد را تحت تاثیر قرار می داده است. چندین نوع مشکل در ارتباط با جداسازی جامدات در واحد لجن فعال وجود دارد که منجر به اختلال در فرایند لجن فعال و راندمان تصفیه فاضلاب می شود. در زیر به طور خلاصه به عمده ترین دلایل بالکینگ لجن اشاره می شود.
امروزه استفاده از تکنولوژی غشایی در صنعت تصفیه آب از نظر کارایی بالا و مقرون به صرفه بودن فرایند، به عنوان انتخابی در دسترس و متداول شناخته شده است. سیستم های نمک زدایی و تصفیه آب صنعتی اسمز معکوس (RO) بیشترین کارایی را برای منابع آب دریا و آب لب شور دارند. این سیستم آب، با کیفیت بسیار بالا جهت مصارف شرب و نیز استفاده در صنایع مختلف تولید می کند. ممبرین های غشایی به چهار دسته کلی تقسیم می شوند :
هضم بی هوازی شامل مجموعه ای از فرایندهای میکروبیولوژی، در غیاب اکسیژن، است که ترکیبات آلی را به متان و دی اکسید کربن تبدیل می کنند. طی این فرایند CO2 موجود به عنوان پذیرنده الکترون مورد استفاده قرار گرفته و نیاز به اکسیژن جهت پذیرش الکترون را مرتفع می سازد. مراحل اصلی تصفیه بی هوازی شامل هیدرولیز، تخمیر(اسیدسازی)، و متان سازی می باشد.
در طي 20 سال گذشته، چند فرايند رشد معلق بيولوژيکي براي حذف بيولوژيکي فسفر استفاده شده است و همه آنها عمدتاً شامل يک ناحيه بي هوازي و بعد از آن يک ناحيه هوازي مي باشند.